Skip to main content
2 maart 2022

Gedreven door het verlangen om het evangelie te delen

George Verwer (82) is oprichter van Operatie Mobilisatie. Op zijn vijftiende kwam hij tot geloof door het Johannesevangelie dat een onbekende vrouw hem toestuurde.

Op de website van Operatie Mobilisatie staan deze indrukwekkende cijfers: Er zijn 5214 OM’ers, zij vertegenwoordigen 115 nationaliteiten en komen uit 110+ landen. OM is een internationale zendingsorganisatie en gelooft dat het evangelie van Jezus Christus levens verandert. In Nederland is OM vooral actief om christenen in beweging te brengen voor de verspreiding van het evangelie door te bidden, te geven of te gaan.
Het verhaal van OM begint bij George Verwer, een 15-jarige jongen die per post een Johannesevangelie ontving. George (1939) groeide op in New Jersey (USA); zijn vader en grootvader kwamen uit het Groningse Stadskanaal. Hoewel zijn ouders niet echt betrokken waren bij een kerk stuurden ze hem wel naar een Bijbelclub. Misschien was dat de reden dat hij in de zomer van 1953 per post een Johannesevangelie kreeg toegestuurd door iemand die hij niet echt kende. Deze vrouw en haar zoon – bleek later – stuurden niet alleen het boekje, maar baden ook voor hem.

Billy Graham

Twee jaar later kreeg George een uitnodiging om een avond bij te wonen waar de evangelist Billy Graham sprak. Die avond op 3 maart 1955 bracht een totale verandering in zijn leven. George werd zo geraakt door de boodschap van het evangelie dat hij niets anders wilde dan dit delen met anderen. Al snel daarna vroeg hij of hij de aula van zijn school mocht gebruiken om zijn getuigenis te geven. Een stampvolle zaal luisterde aandachtig naar zijn verhaal en velen werden zo geraakt dat ook zij een beslissing namen om Jezus te volgen.
Twee jaar later kwam Billy Graham opnieuw naar New York voor een evangelisatiecampagne en George huurde een paar bussen om mensen mee te nemen zodat ze de boodschap van het evangelie zouden kunnen horen. Zelf ging hij niet naar binnen want hij wilde geen stoel bezetten van iemand die nog geen christen was. In plaats daarvan ging hij op straat het evangelie prediken.

Wereldwijd

George volgde een opleiding aan het bekende Moody Bible Institute in Chicago. Zijn verlangen om het evangelie te verkondigen deelde hij met studiegenoten en hij daagde hen uit om met hem naar Mexico te gaan. Mexico was in die tijd een vrij gesloten land en er was veel tegenstand, maar door het verspreiden van de evangelisatielectuur werden zeer veel mensen bereikt. Tijdens zijn studie aan MBI leerde hij ook zijn vrouw Drena kennen. Zij trouwden in 1961 en kregen drie kinderen.
Gedreven door een groot verlangen om het evangelie te delen en met een passie voor mensen die het goede nieuws nog niet gehoord hadden, vertrok George met Drena naar Spanje, een land dat in het begin van de jaren zestig niet openstond voor de evangelisatieactiviteiten van George.
In 1962 werd de eerste grote Europese actie georganiseerd met 200 deelnemers en een jaar later waren het er 3000. Teams reisden door heel Europa en heel wat deelnemers – ook uit Nederland – hebben een levensveranderende ervaring meegemaakt.
Terwijl de acties in Europa bleven doorgaan, werd George bepaald bij de grote nood in andere landen. Vanuit de gedachte ‘niemand heeft het recht het evangelie twee keer te horen, zolang niet iedereen het één keer gehoord heeft’ gingen teams wereldwijd evangeliseren.

Operatie Mobilisatie

De eerste jaren werd voor het evangelisatiewerk de naam Send the Light gebruikt, maar door het mobiliseren van jongeren (en ouderen) ontstond de naam OM – Operatie Mobilisatie.
Toen er in sommige landen tegenstand en problemen kwamen bij het verspreiden van de lectuur kreeg George een droom, die bijna onmogelijk leek, maar toch uitkwam. OM kreeg een eigen schip dat havensteden kon bezoeken en waar mensen aan boord konden komen om lectuur te kopen en de boodschap van het evangelie konden horen. In 1971 werd de Logos na een laatste onderhoudsbeurt in de haven van Rotterdam in gebruik genomen.
Na verloop van tijd kwam er nog een schip bij: de Doulos. In 1988 liep de Logos ten zuiden van Argentinië op een rots en zonk; alle opvarenden konden gelukkig gered worden. Er kwam een Logos II. Beide schepen, de Doulos en Logos II, zijn inmiddels uit de vaart genomen, maar sinds 2004 is het vierde schip van OM – de Logos Hope – nog steeds een ongelooflijf effectief middel om havensteden te bezoeken.

Passie

Inmiddels is George Verwer 82 jaar, maar zijn passie om het evangelie bekend te maken is onverminderd groot. Zo heeft hij de gewoonte om zoveel mogelijk per trein te reizen, zodat hij onder zijn medepassagier kan evangeliseren. En hoewel hij het leiderschap van OM jaren geleden heeft overgedragen, organiseert hij nog altijd indrukwekkende Special Projects. Op zijn website vind je inspirerende blogs: www.georgeverwer.com
Zijn boodschap voor de lezers van Opwekking Magazine: “Velen zullen zich mij herinneren als de schrijver van het boek Zalig de radicalen. Ik sta nog steeds voor honderd procent achter de inhoud, maar door de jaren heen ben ik me ook steeds meer bewust geworden dat wij, die de genade van God hebben ontvangen, dat ook met anderen mogen delen. We mogen en moeten dagelijks 1 Korinthe 13 in praktijk brengen.”

Moderne geloofsgetuigen

In Hebreeën 11 staat de bekende opsomming van geloofsgetuigen. Maar de geschiedenis is niet opgehouden in dat hoofdstuk. God ging door met roepen en mensen gingen door met antwoorden. In een serie zullen we moderne geloofsgetuigen uit binnen- en buitenland in de schijnwerpers zetten. Wat dreef hen, wat waren hun worstelingen en wat kunnen we van hen leren?

Henk Dik