Skip to main content
28 maart 2024

‘Pinksteren is voor mij het wonder van God in ons’

Dominee Chris van Zwol van de Nederlands Gereformeerde Kerk in Bunschoten-Spakenberg opent dit jaar de Pinksterconferentie als spreker op de vrijdagavond. We maken kennis met hem.

Niet vaak staan er dominees op het hoofdpodium van Opwekking. Chris van Zwol (34) is daarbij de eerste dominee met een gereformeerd-vrijgemaakte achtergrond. Voor hemzelf wordt het ook de eerste keer dat hij de Pinksterconferentie bezoekt. “Ik ben wel vaker meegevraagd; gemeenteleden uit mijn vorige en huidige gemeente gaan er ook naartoe. Maar ik ben geen festivalganger en tijdens Pinksteren ben ik ook nodig in onze eigen kerk.”

Hoe werd er in je omgeving gereageerd op het nieuws dat je spreekt bij Opwekking?
“In mijn gezin – voor zover ze het begrepen, want onze jongens zijn nog jong – werd enthousiast gereageerd. In de kerk reageerde men grosso modo vol verbazing, en dat snap ik ook wel: hoe kom je uit bij een willekeurige dominee uit Bunschoten-Spakenburg? Wat ze natuurlijk niet wisten is dat Henk Stoorvogel, voorzitter van Opwekking, en ik elkaar al kenden. Ik heb in de afgelopen jaren sprekerscursussen gevolgd aan zijn Sermon Movement Center. Voor mij was het daarom wat logischer dat ik in beeld kwam als spreker.”

Wat gaf voor jou de doorslag om nu toch naar de Pinksterconferentie te gaan?
“Ik vond het eerst wel een spannende vraag. Je spreekt er voor tienduizenden mensen, op een voor mij nog onbekend podium. Maar wat voor mij de doorslag gaf was dat ik houd van een omgeving waar mensen echt verlangen naar een ontmoeting met God. Ik ben ook gaan houden van de breedte van de kerk. Daar waar waarheid, schoonheid en goedheid te vinden is, daar wil ik zijn en dan maakt het niet uit welke kerkelijke achtergrond dat heeft.

Tja, en daar kan ik nog meer mooie woorden over zeggen, maar het is ook gewoon heel tof om voor zo’n grote conferentie te worden gevraagd als spreker. Ik zie er wel naar uit!”

Voorafgaand aan de spreekbeurt is er een tijd van aanbidding door de Opwekkingband. Dat is denk ik anders dan hoe het in jouw kerk gaat?
“Ja, maar we zingen in onze kerk ook Opwekkingsliederen, hoor. Natuurlijk is er de traditie van het zingen van psalmen, maar traditie zonder vernieuwing wordt traditionalisme. Net zo goed als dat vernieuwing zonder traditie leidt tot vluchtigheid. Ik kijk bij de keuze van liederen vanuit de inhoud van het Woord, want daar moet het over gaan. Naast het feit dat het in onze kerk te spelen moet zijn op een orgel.”

Wat betekent Pinksteren voor jou?
“Dat is voor mij het wonder van God in ons. Intiemer kun je Hem niet meemaken. In religie klinkt vaak de boodschap: ‘Je bent gered, en nu aan zet’, maar ik geloof dat God zegt: ‘Je bent gered, en Ik blijf aan zet. Door de Heilige Geest ervaar je hoe Ik mijn liefde in jou uitstort en jou van binnenuit ga veranderen.’

De Heilige Geest maakt van ons de beste versie van onszelf, Hij vormt ons karakter.”

Wil je een tipje van de sluier oplichten waarover je gaat spreken?
“Op vrijdagavond zijn de bezoekers net geland – of gestrand – op het terrein. Ze komen uit hun werk- of schoolweek en hebben letterlijk en figuurlijk een hele hoop bagage bij zich. Het is mijn verlangen dat ze komen met een leeg en ontvangend hart, dat ze hun ballast afleggen en dat ze klaar zijn om God te ontmoeten, om dichter bij Hem te komen. Daarbij is het van belang dat allereerst mijn eigen hart openstaat voor de verbinding. Op dit moment ben ik aan het wachten dat God die doorbraak bij mij maakt. Ik merk dat dat echt aan het rijpen is.”

Tot slot: je bent geen festivalganger zei je eerder, gaat daar dit weekend iets in veranderen?
“Ja ik kom het hele weekend, behalve op zondag, kamperen. Op eerste pinksterdag mag ik preken in mijn eigen gemeente, maar de rest van het weekend kampeer ik in een tentje op het sprekersveld. Ik wil heel graag de andere sprekers horen. In deze periode van voorbereiding hebben we elkaar leren kennen, en met elkaar gedeeld waarover we zullen spreken. Je leeft echt met elkaar toe naar dit weekend.”

Roeping
Al heel jong sprak Chris van Zwol het voornemen uit om later dominee te worden. “Ik was tien jaar en zat op een gereformeerde basisschool waar onze dominee regelmatig op bezoek kwam. Zo ook die bewuste dag toen ik hem tegenkwam in de gang. In het voorbijgaan draaide ik me naar hem om en zei: ‘Ik word later ook dominee.’ Met een rode kop liep ik de school uit, waar kwam dat vandaan? Ik had daar geen verklaring voor, maar nu weet ik dat dat de hand van God was. Die bewuste dominee werd later nog een van mijn stagebegeleiders.

Een tijdje heb ik nog gedacht dat ik advocaat wilde worden, maar vanaf de derde klas middelbare school wist ik zeker dat ik dominee wilde worden. Ik had een enorme honger naar God en voor mij was er niets mooiers denkbaar dan daar mijn roeping en bediening van te maken.”

Middelharnis en Bunschoten-Spakenburg
Chris van Zwol (34) is getrouwd met Rebecca. Samen hebben ze vier zoons in de leeftijd van 8, 6, 4 en 2 jaar oud. Het is zijn derde jaar als voorganger in de Noorderkerk, een NGK-gemeente in Bunschoten-Spakenburg. Hiervoor stond hij vijf jaar in Middelharnis.

Carina Bergman