1 juli 2022

Mijn huwelijk is aan vakantie toe

De vakantie kan een moment zijn dat je eindelijk echt tijd hebt voor elkaar, als echtpaar. Maar het kan ook het moment zijn dat het stevig knalt. Is jouw huwelijk toe aan vakantie?

Wanneer de zomer in aantocht is, hoor je regelmatig mensen zeggen dat ze “echt aan vakantie toe zijn.” Eigenlijk zegt zo iemand op dat moment: “Ik heb het dit hele jaar druk gehad, en nu moet ik daarvan herstellen en bijkomen.” Mijn opvatting is dat wanneer je zo aan vakantie toe bent, je jaar niet in balans is geweest. Dan is het tijd om nieuwe ritmes en patronen te starten.

Zoals we persoonlijk aan vakantie toe kunnen zijn, kan ons huwelijk dat ook zijn. Als we weken- of soms zelfs maandenlang langs elkaar leven, maar niet echt sámen leven, is de vakantieperiode misschien het moment om eindelijk tijd voor elkaar te maken. Maar als je al tijdenlang niet veel samen hebt gedaan, kan het best een uitdaging zijn om samen de caravan in te pakken, de tent op te zetten of de reis gezellig te houden. Irritaties liggen al snel op de loer. En we vragen ons af hoe dat kan, nu we eindelijk weer tijd voor elkaar hebben.

Prioriteiten

Het antwoord ligt niet in de tijd die je samen deelt in de vakantie, maar in het gebrek aan tijd samen in de rest van het jaar. En laten we eerlijk zijn: tijd is nooit het probleem, prioriteit wel! Als ik mannen spreek die aangeven dat het ze niet lukt om tijd met hun vrouw door te brengen, ben ik vaak een pijnlijk eerlijke spiegel voor ze: je hebt wel tijd voor je vrouw, maar je vrouw heeft niet jouw prioriteit. Want de realiteit van ‘een tekort aan tijd’ is dat de meeste mannen wel sporten, vrienden spreken, (te) veel werken of nog andere dingen doen. Het is dus hoog tijd voor een vernieuwde prioriteit.
De vakantie is een geweldig moment om het daar samen over te hebben. In de hotelkamer, aan het zwembad, voor de tent of wandelend in de bergen. Wanneer je echte tijd hebt samen ben je in staat om gezonde prioriteiten te stellen.
Die vernieuwde prioriteiten zorgen voor intimiteit. Het verlangen van elke man en vrouw. Want in diepe intimiteit wordt tweetalig gesproken. In liefde en respect. Het brengt dichter bij elkaar. En die ervaring zorgt ervoor dat je je nieuwe prioriteiten beter zal bewaken.

Als jouw huwelijk toe is aan vakantie, dan is het tijd voor verandering. Ik ga je nu niet zeven gouden regels voor het huwelijk geven, ook niet twaalf stappen naar een volmaakt huwelijk en al helemaal geen negenendertig te overwinnen hindernissen naar een geweldig huwelijk. Wat ik wel met je wil delen, is hoe we vanuit het Woord van God een gezonde basis en ritme kunnen leggen voor ons huwelijk. En zoals je op vakantie soms uitgedaagd wordt door een taalbarrière, ontdekken we het belang van een tweetalig huwelijk. Daarnaast krijg je leuke handvatten die je het hele jaar door met elkaar kunt gebruiken. En wie weet staat de volgende vakantie in het teken van het vieren van de liefde in plaats van het repareren van gebroken hartstocht.

Liefde en respect

Ja, ik ga het echt doen. Ik wil het hebben over de Bijbeltekst waarvan bij sommige vrouwen de ogen gaan rollen: Efeze 5. Misschien word je al onrustig omdat deze tekst al zo vaak is genoemd (waarschijnlijk vooral door mannen, richting vrouwen), waarbij de verzen 22-24 regelmatig geïsoleerd worden van de verzen die volgen, en waarin de taak en verantwoordelijkheid van de man worden benadrukt.
Maar weet je wat zo prachtig is? In Efeze 5:22-33 legt God de diepste verlangens van een man en vrouw bloot. En hoewel de meeste christenen wel een keer hebben gehoord van de vijf liefdestalen lijken we soms toch langs elkaar heen te praten. God legt zijn principes heel mooi neer in deze verzen: vrouwen heb ontzag voor je man, mannen heb je vrouw lief. Dit is precies de kern van de behoeften van man en vrouw.Mannen verlangen naar respect en erkenning. Vrouwen verlangen naar liefde en geborgenheid.
We moeten de liefdestaal van onze partner leren spreken. In gesprekken hoor ik vrouwen vaak zeggen “Hij begrijpt toch wel dat…” terwijl mannen hoofdschuddend zeggen “Ze weet toch wel…” Maar vrouwen, ik heb nieuws voor je: als je het niet zegt, snapt hij dat niet. En mannen, als je het niet opengooit snapt zij het niet. Mannen, het is tijd om te begrijpen dat jouw behoefte niet altijd de taal is die je vrouw wil (of kan) ontvangen. Heb haar lief!
Ik hoor vrouwen vragen: “Ik houd van mijn man, daar gaat het toch om?” Maar ze beseffen niet dat hun man ook echt erkenning en respect nodig heeft. Laat me een voorbeeld delen uit ons eigen huwelijk. In ons eerste jaar belde mijn vrouw Petra steevast haar vader als er iets in huis gedaan moest worden. Ik ben niet per se heel handig in huis, dus ging die vraag niet langs mij. Ik merkte dat het me stak. Ze deed dit omdat ze wist dat ik het niet heel leuk vind om die dingen te doen, maar ik voelde me overgeslagen en niet erkend. Dus gooide ik het open voordat het een grote frustratie werd.
Toen Petra me vroeg of ik de klusjes liever zelf wilde doen, kwam ik tot een grappige ontdekking. Ik zei haar: “Nee ik wil het niet zelf doen, maar ik wil wel degene zijn die dan je vader belt.” Ik moet nog steeds grinniken als ik hieraan terugdenk. Natuurlijk wist ik dat mijn schoonvader handiger is dan ik ben. Maar ik wilde het stukje respect en erkenning van mijn vrouw. En als dat binnen was, mocht mijn schoonvader de klusjes wel doen.

Tweetalig huwelijk

Soms kunnen we in één huis twee totaal verschillende talen spreken: de taal van de man en de taal van de vrouw. Verschillende talen kunnen tot afstand leiden. Niet omdat je een ander motief of doel hebt, maar simpelweg doordat je elkaar niet meer begrijpt. En dan kan het snel gaan (kijk maar naar het verhaal van de toren van Babel). Waar onbegrip komt, verlies je elkaars hart uit het oog. Je loopt van elkaar weg en belandt beiden in eenzaamheid.
Stel je voor dat je bij een Franse bakker brood wilt kopen. In je beste houtje touwtje Frans, gecombineerd met Engelse woorden en een Nederlands accent, probeer je je bestelling door te geven. Als je in een ander land bent, doe je je best om die taal te spreken.
Mannen, doe je best om de taal van je vrouw te spreken. Door je vrienden te vertellen dat je haar niet begrijpt, waarop je vrienden instemmend lachen en vertellen dat het zo herkenbaar is, kom je niet dichter bij elkaar. Vrouwen, investeer in de taal van je man. Dat is beter dan bij je vriendinnen klagen dat hij jouw taal niet verstaat, daar ontstaat alleen maar afstand van.
Het huwelijk is altijd tweetalig. En er is maar één manier om de barrière van die tweetaligheid te slechten. Dat is door de taal van de liefde altijd boven de taal van eigen verlangen te plaatsen. Het is uiteindelijk de liefde die tot een volmaakte eenheid maakt (Kolossenzen 3:16). En die liefde is een Persoon: Jezus Christus. Zonder God blijf je verschillende talen spreken. Zoek samen God, investeer in je relatie met Hem en het zal zegen uitwerken op jullie samen.

Tips

Een paar leuke ‘mijn-huwelijk-is-niet-meer-aan-vakantie-toe tips’:

  • In sommige gemeenten spreken man en vrouw bij hun huwelijk geloften uit naar elkaar. Lees ze opnieuw. Doe je nog steeds de dingen die je hebt beloofd? En nog een stapje dieper; doe je het nog met hetzelfde hart? En durf de ander te bevragen: Ervaar je nog dat ik mijn woorden waarmaak aan jou? Heb je zulke geloften niet gedaan bij je huwelijk? Schrijf ze alsnog op, of schrijf elkaar een liefdesbrief.
  • Vraag elkaar aan het eind van de dag: Heb je je bij mij ergens aan geërgerd? Het gebeurt zo snel dat irritaties opstapelen en onbesproken blijven. Totdat het er groots en onredelijk uit komt. Petra en ik hebben een tijdlang elke avond deze vraag aan elkaar gesteld. Het zorgde ervoor dat we ergernissen niet langer opkropten en we beter werden in het bespreken wat we moeilijk vonden.
  • Heb je kinderen? Plan maandelijks een dateavond buiten de deur! Zorg dat je blijft genieten met elkaar. Je bent niet alleen moeder en vader, je blijft allereerst man en vrouw. Het grootste cadeau dat een vader zijn kinderen kan geven, is een diepe liefde voor hun moeder. En andersom natuurlijk.
  • Er zijn tegenwoordig veel boeken waarin je als stel elkaar leuke vragen stelt, battles tegen elkaar doet of opdrachten krijgt. Ontzettend leuk en creatief om eens wat anders te doen dan een standaard spelletje of een film kijken.
  • Kleine dingen maken een groot verschil. Dat lieve briefje maakt haar dag een beetje mooier. Dat korte spraakberichtje maakt hem trots. Die korte knuffel maakt dat ze zich geliefd voelt. Blijf elkaar verrassen met de kleine daden van liefde en toewijding.
  • Het is een groot gevaar dat je voor lief neemt wat je al langere tijd hebt. Dat is één van de redenen dat veel mensen ongelukkig zijn met wat ze hebben. Blijf benoemen wat je waardeert aan de ander. Blijf elkaar opbouwen met mooie woorden. Noem drie dingen die… je bewondert aan haar, die je leuk vindt aan hem, die je inspireren aan haar, die je dankbaar maken voor hem.
  • Sommige, vaak pasgetrouwde, stellen hebben het idee dat alles spontaan en passioneel moet ontstaan, zoals in een gemiddelde romantische film. De realiteit van het leven leert dat je prioriteiten moet bewaken. Voor wat jou het liefst is, moet je tijd apart zetten. Het plannen van samen zijn is geen gebrek aan romantiek, het is het bewijs van je liefde en toewijding aan elkaar.

Jeroen Dorstijn (32) is voorganger van GODcentre Gouda. Hij is getrouwd met Petra en samen hebben ze drie kinderen.

Blijf op de hoogte

Bekijk de laatste artikelen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Copyright © St. Opwekking    Alle rechten voorbehouden    Website door Aaron Media