Skip to main content
27 mei 2022

“Met Pinksteren vieren we dat God in ons is”

Op zaterdagochtend tijdens de Pinksterconferentie spreekt de Britse evangelist J.John. In dit artikel introduceren we hem en stellen hem enkele vragen. “Als evangelist leg ik de feiten over het christendom uit en bouw ik aan een betoog om anderen ervan te overtuigen dat Jezus Christus de waarheid is.”

J.John (1958) is een Britse evangelist met een wereldwijde bediening. Zijn ouders waren van Griekse afkomst en zijn Griekse naam is Iouannes Iouannon wat naar het Engels vertaald betekent John-John, afgekort tot J.John. J.John studeerde psychologie en was werkzaam in een ziekenhuis. In 1975 kwam hij tot geloof en besloot hij om Jezus te volgen. Hij studeerde theologie en werd evangelist. Vanaf dat moment heeft J.John in 69 landen over de hele wereld gesproken op duizenden conferenties, universiteiten en in kerken. J.John staat bekend als een spreker met humor, die mensen een spiegel voorhoudt en aan het denken zet. Hij heeft een tv-programma dat wekelijks wereldwijd wordt uitgezonden, en een aantal podcasts. Ook heeft hij meerdere boeken geschreven, waaronder een serie voor kinderen.

Just10

Zijn meest bekende onderwijs gaat over de tien geboden, onder de naam Just10. In 1998 startte hij een tienweekse cursus over deze geboden. Door de jaren heen is Just10 uitgegroeid tot een breed onderwijspakket voor kerken, kringen en jeugdwerk. De dvd-serie heeft al meer dan één miljoen mensen bereikt.
Een belangrijk onderdeel van de Just10 bijeenkomsten vormen de zogenaamde ‘amnesty bins’. J.John vraagt zijn publiek om gestolen spullen terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaren, en als dat niet mogelijk is om deze spullen dan in een van de amnesty bins te stoppen, zodat ze kunnen worden gedoneerd aan een goed doel. De amnesty bins worden door bezoekers van de bijeenkomsten gevuld met allerhande bibliotheekboeken, hotelhanddoeken en ook cheques ter waarde van honderden of zelfs duizenden ponden. Meer dan een
half miljoen pond is inmiddels langs deze weg gedoneerd aan ziekenhuizen, hospices en de daklozenopvang.
Tijdens een speciale sessie over woedebeheersing werden er zoveel wapens in de amnesty bins gestopt dat de politie twee busjes nodig had om die op te halen.

JustOne

In 2017 hield J.John een groot evenement onder de titel JustOne in het stadion van de Engelse voetbalclub Arsenal. Het evenement werd bezocht door 23 duizend mensen en daarnaast door ongeveer 250 duizend mensen online gevolgd. J.John vertelde: “Terwijl ik sprak in een kerk, zei God tot mij: ‘Nu is het tijd om een grote stap te maken en voetbalstadions te gebruiken voor evangelisatie-acties.’” De naam JustOne verwijst naar: Just One Day, Just One Message and Just One Invitation: slechts één dag, slechts één boodschap en slechts één uitnodiging. Het evenement werd ondersteund door zo’n tweehonderd kerken en zendingsorganisaties. Sindsdien heeft J.John verschillende van deze grote evenementen georganiseerd.

Voor dit nummer van Opwekking stelden we J.John een aantal vragen.

Wat is je missie?

“Ik sta al ruim veertig jaar in de bediening en ben een echte evangelist. In een rechtbank heb je getuigen en advocaten. Een getuige legt uit wat hij heeft meegemaakt terwijl een advocaat een betoog opbouwt om de jury van de feiten te overtuigen. Alle christenen zijn geroepen om getuige te zijn – anderen te vertellen wat God in hun leven heeft gedaan – maar sommigen zijn geroepen om ’advocaten’ te zijn, dat wil zeggen, evangelisten. Als evangelist leg ik de feiten over het christendom uit en bouw ik aan een overtuigend pleidooi om anderen ervan te overtuigen dat Jezus Christus de waarheid is. Vaak zeg ik tegen mensen, dat als God door een ezel kan spreken (Numeri 22), Hij door iedereen heen kan spreken – zelfs door mij!”

Wat betekent Pinksteren voor jou?

Pinksteren is de dag waarop we de geboorte van de kerk en de uitstorting van Gods Heilige Geest vieren. Je zou het zo kunnen zien: met Kerstmis vieren we dat God MET ons is; met Pasen dat God VOOR ons is; en met Pinksteren dat God IN ons is.”

Kun je iets vertellen over de boodschap die je zaterdagochtend bij de Pinksterconferentie gaat brengen?

“Dan zou ik te veel verklappen! Ik wil alleen maar zeggen dat God velen van ons zal herinneren aan dingen die we zijn vergeten, gebieden van ons christelijk geloof zal versterken en nieuwe dingen zal openbaren. We leven in een tijd waarin veel mensen kiezen voor een facelift om er beter uit te zien, maar ik hoop dat we deze conferentie een ‘faith-lift’ zullen hebben, die voor iedereen te zien en merken is.”

Veel christenen hebben moeite om de betekenis van de Heilige Geest en de gaven van de Heilige Geest te begrijpen. Wat zou je hun willen vertellen of adviseren? Waarom hebben we de Heilige Geest nodig?

“De Heilige Geest maakt het Nieuwe Testament tot het Nieuwe Testament. Anders dan de eerste gelovigen hoeven we niet te wachten op de komst van de Heilige Geest, want Hij kwam al op de pinksterdag. We kunnen vandaag vervuld worden met de vrede, aanwezigheid en
kracht van de Heilige Geest. Alleen de Heilige Geest kan onze innerlijke dorst lessen, omdat alleen Hij ons kan vullen met Gods liefde.”

Wat is je wens of bemoediging voor de bezoekers van de Pinksterconferentie?

“Niemand van ons heeft alles helemaal voor elkaar, maar met elkaar hebben we alles. Grijp deze kans aan om van elkaar te leren, zodat ieder van ons verder kan gaan op zijn eigen geloofsreis en ook anderen kan helpen op hun geloofsreis.”

J.John schrijft iedere week een online artikel, Heroes of the Faith. Wie zich hiervoor aanmeldt op www.canonjjohn.com kan deze (Engelstalige) artikelen wekelijks ontvangen.