Skip to main content
24 november 2023

‘Een geweldige plek om te werken’

Opwekking, en met name de Pinksterconferentie, zou niet bestaan zonder vrijwilligers. Hun inzet is onbetaalbaar. We laten twee van hen hier aan het woord: Markos (25) en Jan (82).

‘God plaatst je waar je nodig bent’

Markos (25), teamleider distributie
“Ik ben sinds 2018 werkzaam als vrijwilliger voor Opwekking. In dat jaar kwam ik voor het eerst op de Pinksterconferentie. Ik ben iemand die zich graag inzet, dus in dat eerste weekend heb ik gekeken bij de vacatures op de website en heb ik me aangemeld om te helpen. Het jaar daarna ben ik ook mee gaan werken in de opbouwweek – de week tussen Hemelvaart en Pinksteren.
Het distributieteam voorziet alle stands van eten en drinken. We hebben het in de afgelopen jaren kunnen uitbouwen naar twee shiftteams van zes personen. Dat is fijn want je kunt tot ’s avonds laat bezig zijn, als bijvoorbeeld de frikandellen op zijn. Dan lig je om half twee in bed en de volgende morgen vroeg mag het andere shiftteam alweer aan de slag.
Ik vind het belangrijk dat de Pinksterconferentie goed verloopt en daar draag ik graag mijn steentje aan bij. God plaatst je waar je nodig bent. Het is een geweldige plek om te werken, de sfeer is warm en prettig. Het voelt voor mij als vakantie, ook al ben ik druk aan het werk.”

‘Al bijna veertig jaar vrijwilliger bij Opwekking’

Jan Roosenmaallen (82), halvrijwilliger techniek
“Ik werk sinds 1984 voor het elektrateam van Opwekking. Ik heb een opleiding mechanische techniek gevolgd en ben altijd werkzaam geweest in de techniek. Vanaf het moment dat mijn vrouw en ik tot geloof kwamen, in 1979, hebben we ons ingezet voor de kerk. Voor mij betekende dat dat ik me bezighield met de techniek van het geluid. Toen ik in 1984 voor het eerst op de Pinksterconferentie kwam, raakte ik aan de praat met Piet van de Hoogt die bij de elektraploeg zat. Hij vroeg me om een telefoonverbinding te maken en vanaf dat moment ben ik bij het team gebleven. Rein van Geet deed de opbouw van de keuken, en ik heb dat van hem overgenomen.
Op mijn 61e ging ik met vervroegd pensioen omdat het bedrijf waar ik werkte werd overgenomen en daarna gereorganiseerd; het werk werd verplaatst naar Polen en alle productieafdelingen en leidinggevenden ervan werd ontslagen. Jan Veldhuizen, de Willy Wortel van Opwekking die er helaas niet meer is, vroeg mij om hem één dag per week te komen helpen in de hal. Dat heb ik gedaan en samen hebben we veel mooie en handige dingen gebouwd door de jaren heen. Ik zaagde alles en hij laste alles. Mensen noemen mij dan ook wel eens Willy Wortel 2.
Ik doe het graag want het werk van Opwekking vind ik heel belangrijk. Zelf ben ik niet echt een evangelist, hoewel ik best wel eens op mijn werk met mensen over het geloof heb gepraat of met ze gebeden, maar ik ben meer een bouwer. Ik help graag bij het opzetten van de conferentie zodat anderen in aanraking komen met het evangelie.
Dat geldt ook voor mijn vrouw Hennie die jarenlang heeft geholpen in de keuken en in de lectuurtent. Helaas lukt dat haar niet meer omdat het lopen niet meer zo goed gaat. En zelf wil ik het ook wel rustiger aan gaan doen. Zolang ik me goed voel wil ik wel aanwezig zijn om mee te denken en tekeningen te maken. Maar het zou fijn zijn als andere vrijwilligers met technisch inzicht het fysieke werk gaan overnemen.”

‘Telkens weer onder de indruk van de inzet en passie van onze vrijwilligers’

Carlino Bus, operationeel directeur
“Op 7 december viert Nederland de dag van de vrijwilliger. Dan wordt er speciaal bij stilgestaan hoe belangrijk vrijwilligers zijn. Bij Opwekking doen we dit eigenlijk dagelijks of minimaal wekelijks. Niet per se in een officieel moment, maar gewoon door samen te werken, koffie te drinken en harten te delen. Het werk van Opwekking wordt door vele schouders van vrijwilligers met een roeping gedragen. Ik ben telkens weer onder de indruk van de inzet en passie van onze vrijwilligers, en nog meer van Degene die hen geroepen heeft. Koning Jezus bouwt zijn koninkrijk door mensen heen. Wij mogen Hem vrijwillig volgen… maar zeker niet zonder loon!
Hoe geweldig zal het zijn om in de eeuwigheid de vrucht van zijn werk door jou heen te zien.
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: we zijn enorm dankbaar voor jullie levens, voor jullie passie en dienstbaarheid. Het is een voorrecht om met jullie te mogen dienen. Wees gezegend.”