

‘Migratie is en blijft een actueel thema – ook in de Bijbel’
Op zaterdagmiddag verzorgt Alexander Emoghene een seminar onder de titel ‘Een andere kijk op migratie.’ We maken kennis met hem.
Alexander Emoghene (1972) is opgegroeid in Nigeria en studeerde in zij n geboortestad Londen. Sinds 2006 woont hij in Nederland, samen met zijn vrouw Judith met wie hij samen leidinggeeft aan de Claypot International Church in Rotterdam. Alexander is spreker, schreef diverse boeken en is onder andere actief betrokken bij Samen Kerk In Nederland (SKIN).
Wat doet SKIN?
Alexander: “SKIN vertegenwoordigt de grote diversiteit van internationale en migrantenkerken in Nederland. Er zijn naar schatting meer dan een miljoen christenen met een migratieachtergrond en meer dan 1200 internationale of migrantenkerken in ons land.
Ik ben betrokken bij SKIN-Rotterdam, dat zich lokaal inzet in Rotterdam en omstreken. In deze regio zijn meer dan tweehonderd christelijke internationale gemeenschappen actief, van allerlei denominaties en met ledenaantallen variërend van dertig tot tweeduizend. SKIN Rotterdam wil deze kerken samenbrengen en ondersteunen, met als doel: stabiele organisaties die gezamenlijk een krachtige en positieve stem kunnen laten horen in de Rotterdamse samenleving – en waar mogelijk daarbuiten. Het bestuur van SKIN-Rotterdam bestaat grotendeels uit voorgangers van internationale en migrantenkerken. De medewerkers van SKIN Rotterdam faciliteren en ondersteunen zodat deze kerken tot hun recht kunnen komen.”
Waarom is SKIN nodig?
“Internationale en migrantenkerken hebben niet de lange geschiedenis die veel gevestigde kerken in Nederland wel hebben. Ze beginnen vaak vanuit het niets, soms verbonden aan een wereldwijd kerkgenootschap, maar regelmatig ook volledig zelfstandig. Veel leden van deze kerken hebben te maken met kansenongelijkheid en sociaaleconomische uitdagingen.
Tegelijkertijd zijn deze kerken vaak het eerste aanspreekpunt voor mensen met een migratieachtergrond in kwetsbare situaties. Ze doen waardevol werk, zowel in het verspreiden van het evangelie als in maatschappelijk en diaconaal opzicht. De grootste uitdaging waar veel van deze kerken mee te maken hebben, is het vinden van een geschikt gebouw – dat bovendien vaak dagelijks gebruikt wordt voor allerlei activiteiten.”
Op welke manier wordt de visie van SKIN vormgegeven?
“SKIN-Rotterdam legt verbindingen tussen internationale kerken, Nederlandse kerken, maatschappelijke organisaties en de overheid. Jaarlijks organiseren we drie grote evenementen: de nieuwjaarsreceptie voor internationale kerken, de Thanksgiving-viering samen met Nederlandse kerken en The Marketplace, waarin verbinding wordt gelegd met maatschappelijke organisaties.
Daarnaast ondersteunt SKIN-Rotterdam kerken bij het vinden van een geschikt gebouw en biedt het allerlei projecten ter versterking van kerken en hun leden. Enkele voorbeelden zijn de workshops Basis op Orde, waarin kerken worden toegerust op het gebied van rechtspositie, financiën, ANBI, leiderschap, vrijwilligersbeleid, en veilig kerk-zijn.
We beheren ook het fonds Help Kerken Helpen, waar kerken een bijdrage uit kunnen aanvragen voor informele voedsel- of kledinghulp. Vrijwillige sleutelpersonen uit de kerken worden getraind om mensen financieel weerbaarder te maken. Ook worden er zogenoemde ‘potjeschecks’ uitgevoerd, om mensen met financiële problemen inzicht te geven in hun rechten en mogelijkheden. Andere projecten richten zich op thema’s als opvoeding, jongeren (SKIN-Young), ouder worden in Nederland, en racisme en discriminatie.”
De titel van uw seminar op de Pinksterconferentie is ‘Een andere kijk op migratie’. Wilt u daar iets meer over vertellen?
“Migratie is en blijft een actueel thema – ook in de Bijbel. Wat kunnen we leren van Bijbelverhalen over migratie, en van de verhalen van mensen die vandaag de dag als ‘migranten’ worden gezien? Wat zegt dit over Gods missie, en welke rol kunnen wij daarin spelen?
In dit seminar wil ik laten zien hoe God menselijke bewegingen waarneemt, op basis van mijn eigen ervaringen en Bijbelse principes. Ik hoop aan te geven hoe we als kerk niet alleen reactief, maar vooral actief betrokken kunnen zijn – en hoe we migratie kunnen benaderen vanuit het perspectief van mogelijkheden in plaats van problemen.”
Gaat het ook over misvattingen en vooroordelen?
“Ja, deels zullen we ingaan op veelvoorkomende misvattingen en vooroordelen rondom migratie. Maar mijn grotere doel is om een nieuwe generatie uit te dagen om migratie te begrijpen en te interpreteren vanuit Gods perspectief.
Welke rol speelt geloof en de Bijbel in uw seminar?
Mijn geloof in Christus is fundamenteel voor mijn wereldbeeld. De Bijbel is en blijft mijn belangrijkste bron van inzicht en inspiratie. Als christen en kerkleider is het voor mij vanzelfsprekend om elke maatschappelijke kwestie ook vanuit Gods Woord te benaderen.
Wat hoopt u dat deelnemers aan dit seminar ervan meenemen?
“Ik geloof dat geen enkel idee, visie of toekomst kan floreren zonder gezonde relaties – eerst met God, en dan met onze broeders en zusters in Christus. Ik zie ernaar uit om in contact te komen met mensen die vol vuur voor God zijn. Mijn hoop is dat we door deze ontmoetingen verfrist worden, uitgedaagd om af te leren én opnieuw te leren, en dieper inzicht krijgen in hoe God vandaag werkt in en door ons heen.”
Het seminar ‘Een andere kijk op migratie’ vindt plaats in Seminartent 2, op zaterdagmiddag 31 mei om 16.00 uur.